Disk bővítés

 

1, Ügyfél felületen plusz storage rendelés. VPS kiválasztva -> Számlázás -> „Diszk méret [GB]” bővítés/csökkentés, itt a szükséges mennyiséget kiválasztjuk.

2,Miután kifizette a kiállított pro-formát, felületen megjelenik a plusz tárhely a „Storage” menü pontban.

 

Itt a jelenlegi méret látható. Adhatunk hozzá plusz disket vagy bővíthetjük a jelenlegit. Ha bővítjük a jelenlegit, akkor „Expand” opciót kell választani.

3, A csúszkán kiválaszthatjuk mennyi plusz tárhelyet szeretnénk allokálni.Ha rámegyünk a változtatások mentésére, akkor újraindul egy figyelmeztetés után a VPS (előtte rákérdez), erre figyelni kell.

 

4,  Ezután be kell lépni a rendszerre és kiterjeszteni a disket

Linux alatt, az alábbi két paranccsal lehetséges:

  1. growpart /dev/sda 1
  2. resize2fs /dev/sda1


Ha nem az sda-t szeretnénk módosítani, akkor ennek megfelelően kell módosítani a paramétereket. Előtte/utána „df -h” paranccsal ellenőrizni.


Windows rendszer esetén

A telepített nyelvtől függően a “Lemezkezelés”, angolul a “Disk Management” eszközt kell indítani rendszergazdai fiókból. Windows Server 2016, vagy újabb rendszer esetén a start gombon jobb egérkattintással megnyitott menüben megtalálható ez az eszköz.

 

A megrendelt plusz tárterület “Unallocated space” vagy “Nem lefoglalt” tárterületként fog megjelenni a bővítésre kért lemez esetén. Ezzel tudjuk a képen is látható módon a tőle ballra álló “OSDisk” nevű rendszerpartíciót megnövelni.

A megnövelni kívánt partíción jobb egérkattintásra felugró menüben a “Kötet kiterjesztése...” vagy “Extend Volume” opcióra kell kattintani.

 

Az új felugró ablakban lehet megadni, hogy mekkora mérettel szeretnénk megnövelni a kiválasztott partíciót, alapértelmezetten a teljes hozzáadható területet hozzáteszi, így csak “Next” vagy “Tovább” feliratú gombra kell kattintani. Végül a “Finish” vagy “Befejez” gombra a gép elvégzi a bővítést, mely a grafikus felületen is látszani fog.


Hasznos volt ez a cikk?

mood_bad Nem tetszik 0
mood Tetszik 1
visibility Nézetek: 14